U mnoštvu ponude i prodaje jaja japanskih prepelica svi tvrde da su njihova jaja zdrava i baš ta koja vama trebaju za konzumiranje. Da li postoji način da bar malo budemo sigurni da su nam ponudjena jaja upravo to zdrava i ispravna.

 

Da bi jaja japanske prepelice imala svoja korisna svojstva moraju biti oplođena, jer samo takva jaja ima smisla uzimati u terapijama. Odgajivači koji pokušavaju da na brzinu zarade pare uglavnom drže prepelice kao koke nosilje ustvari rade protiv drugih odgajivača i samih sebe a najviše na štetu kupaca. 

Često se dešava da neko  uzima terapiju kaže da nije osetio nikakav boljitak i to je istina jer najverovatnije kupio jaja nošena u kavezima gde su samo ženke!

 

Ako kupujete lokalno tražite od vaših prodavaca da vam pokažu gde i kako drže japanske prepelice, ako vidite da drži prevelik broj jedinki zajedno verovatno su sve ženke i takva jaja nemaju potrebna svojstva. Pravilan broj je maksimalno 5 ženki na jednog mužijaka, najbolje je 4+1 ili čak 3+1 odnos ženki i mužijaka.

Izgled jajeta, jaja japanskih prepelica imaju zanimljive šare, jaje koje je zdravo treba da ima jasnu šaru i šara ne bi trebalo da bude mutna, maglovita ili da bude bez šare!